FAQ

FAQ

Wat houdt het beroep van kraamverzorger in?
Als kraamverzorger ondersteunt u gezinnen in de dagen tijdens en na een bevalling. U verzorgt moeder en baby en geeft advies en voorlichting over de verzorging van de baby. Daarnaast verricht u lichte huishoudelijke taken en verzorgt u ook de rest van het gezin. Kraamverzorgers zijn veelal werkzaam bij een kraambureau of thuiszorgorganisatie.

Welke eigenschappen bezit een kraamverzorger?
Als kraamverzorger moet u goed met mensen kunnen omgaan en een verzorgende en klantgerichte instelling hebben. Daarnaast bent u flexibel en stressbestendig en kunt u zich snel aanpassen aan nieuwe situaties. Tevens is het belangrijk om zelfstandig te kunnen werken en praktisch ingesteld te zijn. Verder moet u ook bereid zijn om ’s nachts en in het weekend te werken. Tijdens de lessen bij Opleiding kraamzorg wordt veel aandacht besteed aan het trainen van deze vaardigheden en eigenschappen.

Hoe ziet het studieprogramma van Opleiding kraamzorg eruit?
Tijdens het tweejarige studieprogramma van Opleiding kraamzorg wisselen theorie en praktijk elkaar af. Dit betekent dat u eerst vier of vijf weken theorielessen volgt, om daarna een aantal weken aan het werk te gaan bij uw leerbedrijf. Tijdens deze werkperiodes kunt u het geleerde direct toepassen in de praktijk. Elke praktijkperiode wordt afgesloten met een terugkomdag, zodat u ervaringen uit kunt wisselen met uw medestudenten. Tijdens de theorieperiodes volgt u een aantal medische vakken, evenals enkele algemene vakken, zoals Nederlands, Maatschappelijke Vorming, Rekenen en Beroepsvoorbereiding. De theorielessen worden getoetst door middel van schriftelijke opdrachten en tentamens. De praktijkperioden worden getoetst door middel van schriftelijke opdrachten en proeven van bekwaamheid. Wanneer alle onderdelen van de opleiding met een positief resultaat zijn afgerond ontvangt u van Opleiding kraamzorg een door de branche erkend diploma.

Welke toelatingseisen kent de opleiding van Opleiding kraamzorg?
De opleiding van Opleiding kraamzorg kent de volgende toelatingseisen:
– Mavo- of vmbo-diploma of een gelijkwaardig opleidingsniveau, bijvoorbeeld een overgangsbewijs van de derde naar de vierde klas van de havo.
– Minimaal 21 jaar oud zijn.
– In het bezit zijn van een rijbewijs en een auto.

Hoe meld ik mij aan voor de opleiding van Opleiding kraamzorg?
Aanmelden voor de opleiding van Opleiding kraamzorg kan via het aanmeldingsformulier op onze website. Deze stuurt u volledig ingevuld en voorzien van kopieën van de benodigde bewijsstukken naar ons op. Vervolgens nemen wij binnen twee weken contact met u op.

Hoe ziet de toelatingsprocedure van Opleiding kraamzorg eruit?
Nadat u zich bij Opleiding kraamzorg heeft aangemeld door middel van het invullen en opsturen van het aanmeldingsformulier, nemen wij zo snel mogelijk contact met u op om een afspraak te maken voor een toelatingsgesprek. Tijdens dit gesprek komen onder andere uw motivatie en geschiktheid voor het beroep van kraamverzorger aan de orde. Het kan zijn dat u na aanleiding van dit gesprek enkele testen moet afleggen om uw niveau en geschiktheid te toetsen. Na het gesprek en de eventuele testen hoort u binnen twee weken of u bent toegelaten tot de opleiding.

Kent het studieprogramma van Opleiding kraamzorg de mogelijkheid tot vrijstellingen?
Afhankelijk van uw vooropleiding en werkervaring kunt u in aanmerking komen voor een vrijstelling voor één of meerdere onderdelen van het studieprogramma van Opleiding kraamzorg. Een lijst van relevante opleidingen kunt u vinden op onze website. Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de studieadviseur van Opleiding kraamzorg via telefoonnummer 020-9876543.

Hoe vind ik een werkplek bij een erkend leerbedrijf?
Opleiding kraamzorg helpt u bij het vinden van een geschikte werkplek voor het praktijkgedeelte van de opleiding. Wij werken daartoe samen met enkele grote zorgorganisaties in Amsterdam. Vacatures worden door ons geplaatst op een intern vacaturebord dat alleen toegankelijk is voor medewerkers en studenten van Opleiding kraamzorg.

Hoe kan ik meer informatie krijgen over de opleiding van Opleiding kraamzorg en het vak van kraamverzorger?
Opleiding kraamzorg organiseert twee keer per jaar een open dag. Het is dan mogelijk om een aantal lessen bij te wonen en vragen te stellen aan docenten en studenten. Wilt u het vak van kraamverzorger in de praktijk zien, dan heeft u via ons de mogelijkheid om een dag mee te lopen met een verzorgende. Daarnaast kunt u natuurlijk ook contact opnemen met onze studieadviseur. Het telefoonnummer van Opleiding kraamzorg is 020-9876543.